Veel gestelde vragen over ABN AMRO, Santander

en Vesting Finance (Arenda en HDV)

Is het zeker dat ook andere banken dan die van Credit Agricole Consumer Finance de teveel betaalde rente terug moeten gaan geven?


Dat is nog niet helemaal zeker. De banken van Credit Agricole gaan compenseren omdat de Commissie van Beroep (hoogste orgaan van het Kifid - Klachteninstituut Financiele Dienstverlening -) over een bank van Credit Agricole Consumer Finance heeft gezegd dat de rente op de lening de marktrente had moeten volgen. Voor zover de bank dat niet gedaan heeft moet het meerdere terug gegeven worden.


Inmiddels heeft het Kifid ook ABN AMRO, Santander en Vesting Finance (beheerders van de leningen van Arenda en HDV) opgedragen hetzelfde te doen als Credit Agricole Consumer Finance. Dus: herrekenen en de teveel betaalde rente terug geven.  Maar de Geschillencommissie heeft deze banken uit eigen beweging nog eens in de gelegenheid gesteld om hun zaak nog eens voor te leggen aan de Commissie van Beroep.


Bijgewerkt op 28-11-2020

Wat vinden jullie er van dat Kifid die banken in beroep laat gaan?


Wij vinden dat belachelijk. Er ligt een hele duidelijke uitspraak. Consumenten (moeten) accepteren dat de rente op hun lening omhoog gaat als 'de rente' omhoog gaat. Maar als die 'rente' omlaag gaat (zoals op een ongelofelijke manier is gebeurd na 2008 - 2009) moeten consumenten er op kunnen vertrouwen dat banken de rente op hun leningen ook verlagen en niet zomaar - achter de schermen - de rente hoog houden. Dat geldt wat ons betreft echt niet alleen voor Credit Agricole Consumer Finance.


Bijgewerkt op 28-11-2020

ABN AMRO, Santander en Vesting Finance hebben gemeld ook werkelijk naar de Commissie van Beroep te gaan. Wat vinden jullie daarvan?


Ook dat vinden we belachelijk. Deze banken spelen een groot machtsspel. Lees hierover onze blog.


Alle andere klachten over deze banken heeft het Kifid overigens stil gelegd.


Bijgewerkt op 28-11-2020

Om welke 'producten' gaat het bij ABN AMRO?


Flexibel Krediet


De zaak bij de Commissie van Beroep gaat om het Flexibel Krediet. Daarbij sloot de klant een apart contract met de bank om tot een bepaald maximum bedrag over geld te kunnen beschikken , ging per maand een bepaald bedrag betalen (stuk rente en stuk aflossing), maar mocht - als er afgelost was - ook weer geld bij lenen. Tot dat maximum kredietbedrag. Omdat zo'n krediet in feite alsmaar doorloopt stelde de bank dat de rente moest kunnen variëren (omhoog of omlaag) om deze aan te passen aan 'de' actuele 'rentestand'.


Privé Limiet Plus


Wij vinden dat ook voor het Privé Limiet Plus (fors rood staan op de betaalrekening) geldt dat als er teveel rente is betaald dit terug moet worden gegeven. Ook in dat geval kreeg de klant een kredietlimiet, moest rente betalen en kon na aflossing gewoon weer geld van de rekening afhalen tot het gestelde maximum.


Bijgewerkt op 28-11-2020

Ik ben kleine ondernemer en heb een zakelijke rekening. Moet ook daarop teveel betaalde rente terug betaald worden?


Dat is een lastige vraag. Dat voor een consumptief krediet de teveel betaalde rente terug moet worden gegeven baseren wij op de uitspraken van de Commissie van Beroep van het Kifid over rente op consumptief doorlopend krediet.


Het Kifid heeft wat dit betreft (nog) geen uitspraken gedaan over kleinzakelijke leningen. Dat is niet zo vreemd, want Kifid doet alleen uitspraken over dit soort leningen die begonnen zijn na juli 2018 of die daarna gewijzigd zijn.


Bij een zakelijke rekening verwacht je dat er regelmatig contact is tussen bank en klant om te overleggen hoe het financieel gaat met de onderneming en de ondernemer. En dat dan ook regelmatig de te betalen rente ter sprake komt. Dus dat er daardoor in wezen iedere keer een nieuwe rentetermijn begint.


Maar wij krijgen signalen dat er kleine ondernemers zijn met een zakelijke rekening die al heel veel jaren niets van de bank hebben gehoord. En ook horen wij dat de zakelijke rekening ook nog wel eens aangesproken wordt om er privé dingen van te kopen. Dan is het niet duidelijk of het nu een zakelijk krediet is of een consumptief krediet.


Gelijke monniken gelijke kappen


Wij vinden dat het principe gevolgd moet worden dat ook bij dit soort zakelijke kredieten de rente mee heeft moeten bewegen met 'de martkrente'.  En dus lager moest worden na de crisisjaren 2008 / 2009. Want de Europese Centrale Bank verlaagde de rente voor burgers EN bedrijven.


Maar om dat te kunnen bepleiten is volgens ons een aparte route (anders dan via Kifid) nodig. 


Bij het 'ter perse gaan ' van dit bericht gaan wij eerst afwachten of ook de Commissie van Beroep van het Kifid ABN AMRO (en Santander en Vesting Finance) veroordeelt om de teveel betaalde rente op consumptief krediet terug te gaan geven. Daarna kunnen wij bezien of ook de zakelijke leningen van kleine ondernemers aangepakt kunnen gaan worden.


Bijgewerkt op 28-11-2020

Wanneer verwachten jullie de uitspraken van de Commissie van Beroep van het Kifid over ABN AMRO, Santander en Vesting Finance?


De zittingen zijn op 7 december 2020. Deze zijn naar voren gehaald, want ze waren oorspronkelijk gepland voor maart 2021. Blijkbaar wil ook Kifid zo snel mogelijk duidelijkheid scheppen. Normaal gesproken komt er een uitspraak na een maand of drie. Wij denken dat die nu ook wel sneller kan. Wij verwachten deze in de eerste twee maanden van 2021.

Wat kan ik doen in afwachting van de uitspraken van de Commissie van Beroep van het Kifid over ABN AMRO, Santander en Vesting Finance (Arenda en HDV)?


De klachten zullen begeleid worden door Consumentenbond Claimservice. Daar kun je je gratis aanmelden. Nadat de uitspraken er zijn zal besloten worden hoe de klagers verder begeleid gaan worden. Klik op onderstaande knop om je aan te melden. Je wordt dan op de hoogte gehouden.