Staatsbank

Het is echt nog niet eens zo heel lang geleden dat iemand van zijn baas, opdrachtgever of uitkeringsinstantie een zakje kreeg met daarin biljetten en munten.
Dat geld stopte hij in een geldkistje en van daaruit betaalde hij de bakker, slager, melkboer, huisbaas, ziekenfonds enzovoort. Wie zorgde voor de biljetten en de munten? De Staat. Geen bank kwam er aan te pas. Een bank kwam pas in beeld als iemand te veel geld over had en dat niet in huis wilde houden. Dan zette hij dat weg bij een (spaar-)bank.
Het is echt nog niet zo heel lang geleden dat gewone burgers (en bedrijven) via de staat bankierden!
Al zo'n honderd jaar geleden begon de Staat met giraal geld. De werkgever had een rekening bij de PostCheque en GiroDienst. De werknemer ook. de werkgever gaf de PCGD opdracht om een bedrag (getal) over te maken van zijn girorekening naar die van de werknemer en het loon was uitgegeven en ontvangen. Zonder dat er ook maar één biljet of munt van de een naar de ander ging! Gewoon een briefje in een gratis enveloppe opsturen naar de PCGD. En de werknemer kon op een (gratis) dagafschrift zien hoeveel geld hij had. Natuurlijk kon iedereen die zo'n girorekening had 'geld' naar elkaar over maken.  Wie zegt er nog dat de overheid niet innovatief kan zijn? 

Verlekkerd keken de commerciële zakenbanken naar al dat geld van de particulieren en schoven in hun richting op. Ook zij gingen betaalrekeningen aanbieden. Ze moesten dat wel gratis doen, want dat deed de Staat ook.  God hoorde ze brommen.... Maar (gelukkig voor hen) besloot de overheid om de PCGD (Inmiddels Postbank) te privatiseren. Dat was in 1986. Let wel! Dat is nog maar zo'n dertig jaar terug. Dus eeuwenlang heeft de overheid voor de pecunia gezorgd. Doet dat nog steeds. Maar wij kunnen er alleen maar aankomen via commerciële banken! Toen de commerciële banken het betalingsverkeer volledig in handen hadden gingen ze in rap tempo ook steeds meer kosten in rekening brengen aan particulieren voor het 'betalingsverkeer'
Mede door de acties van Burgerinitiatief 'Ons Geld' en uitzendingen van Radar gaan we snappen dat commerciële banken in staat zijn uit het niets geld te scheppen.  En dat die commerciële banken rare, gecompliceerde en risicovolle dingen met ONS geld kunnen doen! De crisis van 2008 is niet veroorzaakt omdat wij hier in Nederland niet aan onze verplichtingen voldeden. Welnee, die kwam er omdat de commerciële banken verwikkeld waren in internationale complexe (gebakken lucht)constructies. Toen moesten we de ING en ABN-AMRO wel redden. 'Omdat ze to big to fall' waren. De  Rabobank was in staat om een boete van 774 miljoen te betalen aan Amerika. Fijn dat dat kon, maar waar doen ze het van?
Wie zijn girale geld ergens anders wil stallen dan bij een commerciële bank kan dat niet. En dat moet anders vinden wij. Het kan ook anders. Heel eenvoudig. 
De overheid heeft SNS / ASN / RegioBank in feite in handen. Deze bedrijven vallen namelijk sinds een paar jaar onder De Volksbank, waarvan de aandelen via een lastige constructie in handen van van de overheid.

Wij vinden dat dat zo moet blijven. Deze bank krijgt de opdracht ons geld veilig te beheren. Mag - zo risicoloos mogelijk - wel geld uitlenen. Want als wij aan elkaar iets over maken binnen die bank is er slechts een administratieve handeling verricht. Maar de bank heeft het geld nog steeds in beheer. En kan daar iets mee. Op dat uitgeleende geld maakt de bank een redelijke rente. Die gebruikt de bank om de kosten van de bank te dekken. Zodat ons betalingsverkeer gratis is of tegen een lage (kost-)prijs. Deze bank werkt non-profit.
Let wel! Je bent niet verplicht om gebruik te maken van de non-profit staatsbank. Als jij je geld wilt laten staan bij de commerciëlen, waarvan alleen al per jaar 7,5 ton (ABN AMRO)*, bijna 1 miljoen (Rabo)* respectievelijk 1,6 miljoen (ING)* van jouw geld naar één persoon gaat (de baas) dan is dat je eigen keuze. De baas van de non-profit staatsbank krijgt een mooi ministersalaris. Nee, geen gezeur met 'daar zullen ze dan waarschijnlijk niemand voor vinden'. Voor zo'n 180.000 euro wil iemand vast wel zo'n mooie functie.
* Bron: Interview in Nieuwsuur van 17 januari 2016

In de slipstream van het debat over geldschepping - een geweldig initiatief van St Ons Geld - heeft de Tweede Kamer in een motie uitgesproken dat SNS / ASN / RegioBank in ieder geval onder de invloedssfeer moet blijven van de staat. Precies waar Geldbelangen - tijdens een Radar extra uitzending - voor had gepleit.
De druk werd dus mede opgevoerd doordat Radar enkele dagen vóór het debat de mening van zo'n 60.000 mensen bekend had gemaakt. 81% was voor het idee. Mede op verzoek van Geldbelangen diende SP-kamelid Arnold Merkies samen met PvdA-collega Henk Nijboer de motie in, die door een meerderheid van de Tweede Kamer werd gesteund.

WRR Rapport 'Geld en Schuld: de publieke rol van banken'

 Op 17 januari 2019 publiceerde de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid haar rapport  over de rol van banken en pns geldstelsel. Een van de conclusies is dat de banken te commercieel zijn en te veel op winst gericht. Maar ook dat er maar zo weinig zijn dat ze geen tegenwicht krijgen. Er is een bank die het in de ogen van de WRR wel goed doet: de Volksbank. 
"De Volksbank (voormalige sns Bank) heeft bijvoorbeeld de interne afspraak dat bij besluiten
niet alleen gekeken wordt naar het belang van de aandeelhouder, maar ook naar het belang van de
klant, de maatschappij en de werknemer. In de balans tussen deze belangen wordt naar een
oplossing gezocht. Dit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat de Volksbank minder snel dan voorheen
deurwaarders en incassobureaus inschakelt bij wanbetaling. In eerste instantie wordt de
klant door De Volksbank zelf benaderd: pas wanneer deze wel kan, maar niet wil betalen wordt
er een deurwaarder ingeschakeld (De Volksbank 2017)." (Pag. 220 van het rapport) 
Die aandeelhouder is...de staat. De bank is van de overheid! Bij toeval, omdat de staat de SNS-bank moest redden. Maar maak van de nood een deugd. Zorg dat de Volksbank in handen van de overheid blijft en zorg er voor dat het tegenwicht t.o.v. super-commerciële banken als ING, RABO en ABN AMRO nog groter wordt dan het nu al is!

Share by: