Veel gestelde vragen over compensatie
Credit Agricole Consumer Finance
Credit Agricole Consumer Finance zegt me eigenlijk niets. Interbank wel. De Nederlandsche Voorschotbank ook. Maar zijn er nog meer banken bij betrokken?
Het gaat voornamelijk over de banken Interbank, De Nederlandsche Voorschotbank, Intermediaire Voorschotbank en Ribank. Kijk hier voor alle banken van Credit Aricole Consumer Finance
Bijgewerkt op 12-06-2020
Als de bank waar ik een lening bij heb er niet bij staat, heb ik dan toch recht op compensatie?
Dat weten we nog niet zeker. De banken van Credit Agricole gaan compenseren omdat de Commissie van Beroep (hoogste orgaan van het Kifid - Klachteninstituut Financiele Dienstverlening -)  over een bank van Credit Agricole Consumer Finance heeft gezegd dat de rente op de lening de marktrente had moeten volgen. Voor zover de bank dat niet gedaan heeft moet het meerdere terug gegeven worden.

Inmiddels heeft het Kifid ook ABN AMRO, Santander en Vesting Finance (beheerders van de leningen van Arenda en HDV) opgedragen hetzelfde te doen als Credit Agricole Consumer Finance. Dus de teveel betaalde rente terug geven. Maar de Geschillencommissie heeft deze banken uit eigen beweging nog eens in de gelegenheid gesteld om hun zaak nog eens voor te leggen aan de Commissie van Beroep.

Wij betreuren dat. Er ligt een hele duidelijke uitspraak. Consumenten (moeten) accepteren dat de rente op hun lening omhoog gaat als 'de rente' omhoog gaat. Maar als die 'rente' omlaag gaat (zoals op een ongelofelijke manier is gebeurd na 2008 - 2009) moeten consumenten er op kunnen vertrouwen dat banken de rente op hun leningen ook verlagen en niet zomaar - achter de schermen - de rente hoog houden.  Dat geldt wat ons betreft echt niet alleen voor Credit Agricole Consumer Finance.

ABN AMRO, Santander en Vesting Finance hebben gemeld ook werkelijk naar de Commissie van Beroep te gaan. Alle andere klachten over deze banken heeft het Kifid stil gelegd.
Bijgewerkt op 03-10-2020
Wat moet ik doen om compensatie te krijgen bij de banken van Credit Agricole Consumer Finance?
Ga naar www.mijnrentevergoeding.nl
Bijgewerkt op 03-10-2020
Mijn doorlopend krediet is al beëindigd; heb ik dan toch recht op compensatie?
Ja, Credit Agricole Consumer Financen heeft gemeld dat ze ook de mensen die de lening al beëindigd hebben benadert om hen te wijzen op de compensatieregeling. Het gaat - volgens de bank - om leningen die bestonden op tenminste 01-01-2008. Contracten die daarvoor al zijn beëindigd vallen er dus niet onder. Doorlopende kredieten die na 01-01-2008 zijn begonnen en nu nog lopen of zijn beëindigd vallen er dus wel onder. 
Let op! Met de datum van 01-01-2008 zijn wij het niet eens. Zie later bij deze veel gestelde vragen.
Bijgewerkt op 03-10-2020
Krijg ik ook compensatie als ik een persoonlijke lening heb en geen doorlopend krediet?
Nee, de compensatieregeling geldt alleen voor doorlopende kredieten met een variabele rente. Bij een persoonlijke lening spreek je bij aanvang met de bank af wat de rente zal zijn. Die staat gedurende de hele periode vast. Wordt dan 'de rente' hoger dan heb je met je lage rente 'geluk'. Maar wordt 'de rente' lager dan heb je 'pech'. Maar vergelijk het met hypotheken: er zijn mensen die kiezen voor 20 jaar vaste rente. Zij doen dat voor de rust, want bij een variabele rente kunnen de uiteindelijke kosten wel eens (fors) hoger of lager worden. Dat willen een aantal mensen niet mee maken.
Bijgewerkt op 12-06-2020
Ik heb in februari 2020 een brief ontvangen van een van de banken van Credit Agrciole Consumer Finance dat mijn doorlopend krediet per 1 mei 2020 wordt opgezegd. Heeft dat invloed op de compensatie?
Deze banken willen van het doorlopend krediet af en hebben per 1 mei 2020 al die doorlopende kredieten opgezegd. Dit betekent niet dat klanten het uitstaande saldo in één keer terug moeten betalen: ze blijven maandelijks hetzelfde bedrag betalen totdat hun schuld volledig is afgelost.

Deze opzegging betekent niet dat je geen recht kunt hebben op de compensatieregeling. Die compensatie staat los van de opzegging!

Je hoeft ons niet te melden dat je een brief hierover hebt ontvangen. Het is ons bekend.

Bijgewerkt op 03-10-2020
In die brief, die ik van de bank ontvangen heb, staat ook dat ik de teveel betaalde rente vanwege renteverhogingen in 2017 / 2018 terug krijg. Is dat dan de bedoelde compensatie?
Nee. Wij vinden dit een wat verwarrende actie van de bank. Maar de bank heeft besloten om bij iedereen,  die een lening heeft waarvan de rente in 2017 / 2018 is verhoogd, deze renteverhoging terug te draaien. Iedereen, die het aan gaat, krijgt dus dat geld terug. Wij hebben begrepen dat dit inmiddels begin mei 2020 gebeurd is.

Maar daarnaast doet de bank ook iedereen, die in het verleden te veel rente heeft betaald (ook vóór 2017/ 2018) een aanbieding voor compensatie. Dát gaat dus niet automatisch. Daar moet je als klant wat voor doen. Wat? Dat lees je op www.mijnrentevergoeding.nl
Bijgewerkt op 09-05-2020
Hoe kan ik zien op welke manier de bank tot het bedrag van de teveel betaalde rente is gekomen?
Je kunt een onderbouwing opvragen bij de bank. Volgens onze informatie ziet deze er als volgt uit.
Je ziet wat er van maand tot maand aan rente is gerekend.
Wij vinden echter dat deze onderbouwing te weinig informatie bevat. Het is positief dat de bank informatie geeft over wat er aan rente gerekend is (zowel in euro's als in percentage), maar om het goed door te kunnen rekenen moet je weten wat het saldo was in de betreffende maand. En dat meldt de bank niet.
Wat je kunt doen is een zogenoemd 'saldoverloop' opvragen bij klachten@ca-cf.nl. Dan heb je alle gegevens om de berekening te controleren.
Bijgewerkt op 12-05-2020
Kan St Geldbelangen helpen bij het controleren van wat 'mijnrentevergoeding' mij aanbiedt?
Ja, dat kunnen wij. Wij kunnen de (ontbrekende) gegevens bij de bank opvragen. Daarvoor vragen we je om deze machtiging in te vullen en te ondertekenen. Je kan deze als scan of foto naar ons op sturen per mail. Mag ook per post. (Wetterbies 1, 8723 HA Koudum)

Wij vragen een donatie van € 25,00 per berekening. Die kun je overmaken rekening
NL23 TRIO 0197 9366 60 t.n.v. Stichting Geldbelangen te Koudum. Of via de doneerknop.

Omdat we nare ervaringen hebben met consumenten die niet aan ons doneren nadat we ze wel geholpen hebben vragen we je het bedrag vooraf aan ons over te maken.
Bijgewerkt op 03-10-2020

Maken jullie ook berekeningen voor andere banken dan die van Credit Agricole Consumer Finance?


Dat kunnen we wel doen, maar met de andere banken hebben niet zo'n goed contact als met Credit Agricole Consumer Finance, die ons de informatie verstrekt op een manier waarop wij efficiënt kunnen rekenen.


Als je wilt dat we gaan rekenen zorg dan dat we dit formulier ingevuld terug krijgen. Bij voorkeur per mail. Mag ook per post. (Wetterbies 1, 8723 HA Koudum). Als je per post doet zet dan je mailadres erbij.


Omdat deze berekeningen van ons meer bewerking vergen vragen we hiervoor een donatie van € 35,00.

Je kunt dat bedrag over maken op NL23 TRIO 0197 9366 60 t.n.v. Stichting Geldbelangen te Koudum. Of via de doneerknop.

Zoals gezegd, omdat we nare ervaringen hebben met consumenten die niet aan ons doneren nadat we ze wel geholpen hebben vragen we je het bedrag vooraf aan ons over te maken.


Bijgewerkt op 03-10-2020

Geeft Credit Agricole Consumer Finance de compensatie, zoals die door de Commissie van Beroep van het Kifid in de richting gevende uitspraak is aan gegeven?
In het algemeen wel, maar wij zijn het met twee zaken niet eens.

Als een contract bestond vóór 01-01-2008 rekent de bank vanaf 01-01-2008. Wij zijn van mening dat dat vanaf tenminste 01-01-2005 zal moeten zijn. Wij hebben gezien dat dit tot behoorlijke verschillen kan leiden.

Verder zegt de bank dat als de rente op het doorlopend krediet van de klant lager is dan de referentierente, die de Commissie van Beroep van het Kifid heeft laten vast stellen de bank dan geen compensatie geeft. Ook hiermee zijn wij het niet eens.

Wij zijn hierover een nieuwe klachtenprocedure tegen de bank begonnen.
Bijgewerkt op 03-10-2020
Ik krijg compensatie volgens www.mijnrentevergoeding.nl, maar mijn doorlopend krediet loopt nog. De bank wil met de compensatie mijn saldo verminderen. Dat wil ik helemaal niet. Ik wil dat geld op mijn bankrekening gestort zien. Kan ik de bank daartoe dwingen?

Nee dat kan niet. Wij zien geen juridisch argumenten om dat af te dwingen.

De compensatieregeling die de bank biedt is een 'vrijwillige' regeling. Er is hier geen sprake van een uitkomst van een zogenoemde collectieve actie, waarbij afspraken zouden kunnen zijn gemaakt over de uitvoering. De bank doet dit uit zichzelf op basis van een uitspraak van de Commissie van Beroep van het Kifid.

Wij snappen dat het soms aardiger lijkt om het geld in handen te krijgen in plaats van het saldo te laten verminderen. Zeker als je een noodzakelijk grote uitgave denkt te moeten doen of elders nog schulden hebt met nog steeds hoge rentes.

We snappen ook dat het er net op lijkt of er niets gebeurd is na compensatie. Je betaalt daarna nog steeds dezelfde maandlast als voor die tijd. Maar realiseer je wel dat je lening in een (veel?) kortere tijd zal zijn afgelost. Dus op langere termijn bezien ben je (veel) goedkoper uit.

Voor de bank is 'niet uitbetalen' wellicht plezieriger, omdat deze dan geen 'baar geld' naar buiten hoeft te brengen. Men boekt af op de schuld, die iemand nog heeft. Aan de andere kant zijn er signalen dat er met name vanuit de toezichthouder (Autoriteit Financiële Markten - AFM) op aangedrongen is het saldo op het doorlopende krediet te verminderen. Dit mede omdat de overheid ernaar streeft de schulden binnen huishoudens terug te brengen. En op zich zijn wij het daarmee niet oneens.

Nogmaals: wij zien geen (juridische) argumenten om de bank het anders te laten doen.

Let wel! Als je doorlopend krediet - waarvoor je compensatie krijgt -  is beëindigd (bijvoorbeeld doordat je afgelost hebt of doordat je het doorlopend krediet hebt omgezet naar een persoonlijke lening) dan krijg je het geld van de compensatie wel uitbetaald.

Zou je per sé het geld willen hebben dan zou je kunnen kijken of je eerst het doorlopend krediet aflost via een andere lening om vervolgens de compensatie op te gaan halen. Of dit uiteindelijk verstandig is, daar gaan wij niet over. Dat beslis jij zelf.

Bijgewerkt per 12-06-2020
De bank wil bij een uit te betalen compensatie ook een deel aan mijn ex-partner betalen. Ik heb altijd de maandtermijnen voldaan. En ik weet niet eens waar mijn ex op dit moment is. Ik wil gewoon dat geld hebben. Is daar iets aan te doen?

De bank heeft besloten op basis van één uitspraak van de Commissie van Beroep van het Kifid aan alle klanten, die daarvoor in aanmerking komen, een compensatie aan te bieden. Dat is een vrijwillige regeling en dus bepaalt de bank de spelregels.

Een van de spelregels is dat als er twee contractanten zijn de bank vindt dat beide contractanten ieder de helft van de compensatie moeten krijgen. Wij kunnen ons zeer goed voorstellen dat het frustrerend is voor de partner die het meest aan de lening heeft betaald. Ook de bank realiseert zich dat maar zegt dat ze niet voor alle afzonderlijke situaties uit te kan  gaan pluizen over hoe het zit met wie er (het meest) betaald heeft e.d.De bank vindt dat de ex-partners er onderling uit moeten zien te komen over wie er recht heeft op welk deel van de compensatie.
Wij hebben weinig argumenten daartegen.

Vrijwaring
Maar wat nu als de ex-partner niet te vinden is en/of niet mee wil werken aan de compensatieregeling.

In dat geval kun je een klacht indienen via klachten@ca-cf.nl.

De bank moet dan zijn best doen de andere partner te vinden en/of te bewegen om wel mee te werken. Ook die is immers hun klant.  Blijft die andere partner onvindbaar of blijft deze weigeren mee te werken dan kan de bank de compensatie in zijn geheel aan één van de contracten verstrekken.

Degene die in dat geval het hele compensatiebedrag ontvangt moet dan wel een vrijwaringsverklaring tekenen, waaruit blijkt dat - als de onvindbare of onwillige partner later alsnog de bank aanspreekt - de bank deze door kan verwijzen naar de partner die het compensatiebedrag heeft ontvangen.
Dat laatste vinden wij logisch.
Bijgewerkt 05-08-2020
Ondanks dat ik een compensatie krijg ben ik het ergens niet mee eens. Wat kan ik dan doen? 

Net als bij andere klachten over de bank kun je een formele klacht indienen via klachten@ca-cf.nl of door middel van een brief aan de klachtenmanager van Crédit Agricole Consumer Finance:
 
Credit Agricole Consumer Finance
Klachtenmanager
Postbus 855
1000 AW Amsterdam

Wij adviseren in de onderwerpregel te zetten: "klacht over compensatie".
Bijgewerkt 05-08-2020
In de uitzending van Kassa van 15 februari blijkt dat Gerard de Graauw in 2018 een vergoeding kreeg van € 34.000 omdat - volgens het Kifid - zijn rente vergeleken moest worden met de Euribor. Nu blijkt er een andere 'referentierente' te gelden (de DNB-norm) en als die voor hem zou hebben gegolden zou hem dat circa € 23.000 opgeleverd hebben. Lager dus. Hoe kan dat?
Inderdaad heeft de Geschillencommissie van het Kifid in 2018 in twee zaken besloten compensatie toe te kennen met de Euribor als maatstaf. Maar de bank is daartegen in beroep gegaan. De Commissie van Beroep (een soort Hoge Raad binnen Kifid) heeft begin 2019 gezegd dat de Euribor niet de maatstaf moet zijn, maar de rente die DNB publiceert over doorlopende kredieten. Zo'n uitspraak is leidend voor andere gelijksoortige klachten.  Wij gaan er niet van uit dat de Geschillencommissie van het Kifid nu nog compensatie gaat toekennen op basis van de Euribor.
Bijgewerkt op 15-02-2020
Volgens de advocaat in de uitzending van Kassa van 15 februari is er nog een kans om toch betere compensatie te krijgen dan nu volgens de uitspraak van de Commissie van Beroep van het Kifid. is dat zo?
Wij geloven er niet in dat de Commissie van Beroep van het Kifid in eventuele volgende klachten nog een compensatie gaat toekennen op basis van de Euribor. Al in eerdere uitspraken (in 2014) zei de Commissie van Beroep dat de Euribor geen goede maatstaf was.
Dat betekent dat als je méér compensatie wilt krijgen (bijvoorbeeld omdat je vindt dat er op basis van de Euribor moet worden gerekend) er een rechtszaak gevoerd moet worden via de gewone rechter. En dát betekent: kosten maken voor een advocaat en waarschijnlijk nog zo'n tien jaar doorprocederen. Met misschien het resultaat dat je op minder recht hebt.
Aangezien de bank bij de compensatieregeling je niet laat tekenen voor finale kwijting is zo'n rechtszaak mogelijk, maar dan adviseren wij eerst de aangeboden compensatie op te halen.
Bijgewerkt op 14-05-2020
Wat gaat zo'n rechtszaak kosten?
Als je het met meerdere mensen doet kan dat meevallen.Wij hoorden dat meneer Leijssen een eerste bijdrage vraagt van € 400 - € 500. Maar dat kan meer worden als er doorgeprocedeerd moet worden. Doe je het alleen, dan kunnen de advocaatkosten in de tienduizenden euro's gaan lopen.
Inmiddels hebben we ook vernomen dat de gerechtelijke procedure minder soepel verloopt dan gewenst was. Dat maakt dat de advocaat extra stappen moet gaan maken en ook extra kosten in het vooruitzicht stelt.
Bijgewerkt op 12-06-2020
Advocaat Leijsen zei in de uitzending van Kassa van 15 februari dat hij ook eerst aan de rechter kan vragen om een hoge compensatie op basis van de Euribor, maar - als dat niet zou lukken - of de rechter dan de DNB-norm zou kunnen toekennen. Dat snap ik niet.
Nee dat, snappen wij ook niet. Feit is dat de klanten van de banken van Credit Agricole Consumer Finance nu (zonder extra kosten te maken) een compensatie op basis van de 'DNB-norm' kunnen krijgen. Als je zijn redenering volgt dan zou je eerst kosten moeten maken om eventueel meer te krijgen en kan het zijn (na advocaatkosten betalen en jarenlang procederen) dat je uiteindelijk krijgt waar je sowieso recht op hebt.... En het kan ook nog zo zijn dat de rechter er heel anders over denkt dan de Commissie van Beroep van het Kifid en uiteindelijk helemaal geen compensatie toe kent.

Aangezien de bank bij de compensatieregeling je niet laat tekenen voor finale kwijting is zo'n rechtszaak mogelijk, maar dan adviseren wij eerst de aangeboden compensatie op te halen.
Bijgewerkt op 14-05-2020