Heel lang kreeg de consument nul op het rekest als hij een klacht indiende bij het Kifid over te hoge rentes op consumptieve kredieten. Het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening) vond rentes van 10% - 14% op leningen van enkele tienduizenden euro's niet onredelijk of onbillijk. En dat terwijl de spaarrente op ongeveer 0% staat. En de Europese Centrale Bank rond 2008 / 2009 maatregelen nam waardoor banken goedkoop bij de ECB en onderling geld konden lenen.
Geldbelangen is daarom in een zaak tot het gaatje gegaan. En op 22 februari 2017 liet het Kifid weten dat de consument, die wij begeleidden, gelijk had en de teveel betaalde rente door Interbank vergoed moest worden. Dat was de eerste keer dat Geldbelangen won.
Geldbelangen is daarna een aantal consumenten gaan begeleiden met een klacht over te hoge rente. Om te zien hoe de bank zou reageren. En om te zien wat het Kifid er aan deed. Want Geldbelangen is niet onverdeeld positief over het Kifid. Het alternatief (via de rechter) is echter nog meer onaantrekkelijk. De bank heeft zulke diepe zakken die de zaak via het Hof tot aan de Hoge Raad zal uitvechten. En dat kan wel een jaar of tien of nog langer duren.
De bank wees deze klachten rigoureus af. Dus zijn ze ingediend bij het Kifid.
Begin 2018 wees het Kifid toch een klacht weer af. Niet in een zaak die Geldbelangen begeleidde. Maar wel belangrijk voor de zaken die Geldbelangen wel begeleidde.
In de zaak van februari 2017 had de bank niet aan de opdracht van Kifid kunnen voldoen om een vergelijking te laten zien met wat concurrenten hadden gedaan met hun rente. In de zaak van januari 2018 vergeleek de bank zich met ING, Rabo, ABN AMRO en Defam. En volgens de Geschillencommissie bleek daaruit dat Interbank niets fout had gedaan. De meest opmerkelijke zin die Kifid hanteerde was:
"Verder komen de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt die Bank in de periode van 2007 tot en met 2017 noopten om tot wijziging van het rentetarief over te gaan (te weten veranderingen in de hoogte van de fundingkosten en de risicokosten), de Commissie niet zodanig onjuist of onredelijk voor dat sprake is van een wijziging die de onaanvaardbaarheidstoets overschrijdt"
Geldbelangen was geschokt door deze opstelling van het Kifid. Zo liet het Kifid immers toe dat het kredietbanken willekeurig hun rente kunnen bepalen. Zelfs tot 14% op een krediet van enkele tienduizenden euro's. Dat is het maximum wat banken volgens de wet bij consumptief krediet mogen vragen. Maar dat wil de overheid alleen voor kleinere kredieten. Zie ons blog
daarover.