Vergelijking compensatieregelingen

teveel betaalde rente op doorlopend krediet

met variabele rente

OPMERKINGEN:


- Onder Credit Agricole Consumer Finance vallen een aantal banken, maar voornamelijk Interbank, Ribank, De Nederlandse Voorschotbank en Intermediaire Voorschotbank.


- * ABN meldt op de site dat er nog Kifid-uitspraken aan komen en dat die eventueel van invloed kunnen zijn op dit punt. 


- ** ING meldt op zijn site dat als er Kifid-uitspraken komen, die tot verbetering van de regeling moeten leiden de bank gaat praten met de Consumentenbond. Met dus misschien een verbetering. Maar dat is niet zeker!


- *** Kifid heeft inmiddels bepaald dat CACF moet rekenen vanaf begindatum contract. Dus heb je een contract dat ouder is dan 2008 dan heb je eventueel recht op extra compensatie. Zeker de mensen die een contract hadden van Ribank en De Nederlandse Voorschotbank moeten goed opletten. Tegen alle beloften in is CACF voor die banken gaan rekenen vanaf 2009.


- Bij CACF krijg je geen vergoeding als de rente op je lening lager was dan de referentierente. Terwijl de rente op jouw lening misschien na ingang wel is gaan stijgen. Ook daarover heeft het Kifid bepaald dat dat niet mag. CACF moet je in dat soort gevallen dus extra compensatie geven.


- Overigens lapt CACF de laatste oordelen van het Kifid aan zijn laars. Als je daarover wilt klagen dan moet je een klachtprocedure doorlopen. Eerst bij de bank zelf. Die gaat waarschijnlijk afwijzen. Dan moet je je gelijk halen via het Kifid. Bij de klanten van de bank die wij begeleiden gaat het gemiddeld om € 5.000 EXTRA compensatie.


- Kifid = Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.


CONCLUSIE


Rabobank geeft een zeer keurige compensatieregeling. De klantvriendelijkheid spat er van af. CACF geeft ook nog steeds een goede regeling, op een paar punten na, waar je met enige moeite extra compensatie voor kan krijgen. Dat de Volksbank meldt om met rente-op-rente te gaan rekenen is al positief. Verder moeten we de regeling afwachten.


Met de regelingen van ABN AMRO en ING moet je voorlopig niet akkoord gaan!! Er zitten uitspraken van het Kifid in de pijplijn die moeten gaan leiden tot een betere compensatie. En deze banken geven nog niet de volledige zekerheid dat ze die Kifid-uitspraken gaan volgen!!


Dat de Consumentenbond juist bij deze banken een grotere rol hebben gespeeld (onderhandelingspartner; met vergoeding) dan bij de andere banken (hooguit klankbord, zo begrepen wij van Rabo) geeft erg te denken.....


Gepubliceerd met informatie bekend op 12-01-2022